Опасности од мистицизмот

“Срдечно Посветено На Артур Едвард Вејт”[1] НЕОБИЧНА идеја упорно се шири, и се чини добива поддршка, дека мистицизмот е “Безбедна” Патека до Највисокото, а пак магиката е опасниот пат кон најниското. Треба да се дадат неколку коментари по повод ова тврдење. Може да се сомневаме дали воопшто некоја вредна работа е безопасна, и може да

ПОВЕЌЕ …

Парсифал

РАЗОТКРИВАЊЕ НА ТАЈНАТА НА ГРАЛОТ Теодор Ројс I ВОВЕД Борба на Духовите Иако веќе изминаа 32 г. откако беше забележана свечената претстава Парсифал на Рихард Вагнер на сцената од театарот Бајрот, се покажува дека сега за првпат, при отворен пристап до ова големо дело, Германците почнуваат да покажуваат општ интерес за Парсифал. Истовремено со будењето

ПОВЕЌЕ …

Сонот на Скипион

Марко Тулиј Цицерон беше најстариот син на еден коњаник и не потекнуваше од благородничка фамилија. Беше роден во 105 п.н.е. и беше погубен од војниците на Антониј во 43 п.н.е. Патот до политичката слава за „новиот човек” (ниеден член од неговата фамилија не држеше магистрат во Рим) се одвиваше преку судството, и на 26 години

ПОВЕЌЕ …

Сексуално изразување

Прави што ти е волја и тоа нека биде цел закон Сексот е честа тема во Телемитските дискусии ширум светот. Многу е кажано за Кроулиевиот поглед на сексот и тој е обвинуван за сексуални перверзии и контроверзни сексуални експерименти. Неговиот љубовен живот бил дефинитивно необичен. Варирал од верен сопруг до секс‐магичар кој работел со проститутки.

ПОВЕЌЕ …

Златните стихови на Питагора

1. Прво обожавај ги Бесмртните Богови, бидејќи се одредени и наложени од Законот. 2. Почитувај ја заклетвата, потоа Хероите полни со добрина и светлина.. 3. На сличен начин почитувај ги Терестријалните Дајмони, давајќи им го обожавањето кое законски им следува. 4. Исто почитувај ги твоите родители и оние кои се најблиску поврзани со тебе. 5.

ПОВЕЌЕ …

Роуз Кели

Розата на Светот (Rose of the World) е посветена како сеќавање на Rose Edith Kelly. Rose Kelly беше родена на почеток од жештините на 23 јули, 1874 е.в. Таа беше постара сестра на Сер Gerald Festus Kelly, подоцнежниот Претседател на Кралската Уметничка Академија во Англија. Роуз Кели и Алистер Кроули се сретнаа во 1903 е.в.

ПОВЕЌЕ …

Fama Fraternitatis

Ова е клучниот документ на кој е заснован Розенкројцерскиот феномен. Прво беше издаден на германски во 1614 e.v., потоа во 1615 на латински, иако постојат некои манускрипти кои датираат од 1611. На Мудриот и Упатен Читател Мудроста (рече Соломон) за човека е бескрајно Богатство, зашто таа е Здив на Божјата Моќ и чисто Влијание кое

ПОВЕЌЕ …

In Nomine Babalon

Жените и Телемата by Aisha Qadisha Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон Како многу Телемитски жени се разочарував од забележаното женомрзие кое се провлекува низ некои од Кроулиевите дела. Ги слушав некои од браќата кои се ставаа во негова одбрана велејќи дека таквите духовити забелешки полни со женомрзие се балансирани

ПОВЕЌЕ …